Facebook Instagram
MÓJ KOSZYK zamknij
Koszyk jest pusty
MOJE ULUBIONE zamknij
Lista jest pusta

Alergie i nietolernacje pokarmowe

Sakina Shikari Bajowala

opis O książce

Alergie pokarmowe we współczesnym świecie to już epidemia?
Alergie pokarmowe obok nowotworów, chorób układów oddechowego i krążenia zaliczane są dziś do najczęściej występujących chorób cywilizacyjnych. Ponieważ mówi się nawet o epidemii alergii pokarmowych. Czym właściwie są? Mówiąc najprościej, alergia to przesadna reakcja układu odpornościowego na obcą substancję, która powinna w normalnych okolicznościach być dobrze tolerowana. Reakcje alergiczne mogą obejmować szereg objawów. Począwszy od lekkiego swędzenia w jamie ustnej, a skończywszy na szybko postępującej, ogólnoustrojowej i zagrażającej życiu reakcji zwanej anafilaksją. Eksperci szacują się, że alergia pokarmowa występuje u 4-8% dzieci i 2-4% osób dorosłych na świecie. Jaka jest przyczyna alergii pokarmowych? Oprócz czynników genetycznych, na rozwój alergii wpływają również czynniki środowiskowe, przede wszystkim: styl życia, stres, chemiczne dodatki w żywności, zanieczyszczenie środowiska. I to one są najczęstszą przyczyną nieprawidłowych reakcji immunologicznych u osób dorosłych.
Oto najbardziej powszechne alergeny pokarmowe. Z pewnością zaliczamy do nich:
orzeszki ziemne i orzechy drzewne (migdały, orzechy laskowe, orzechy nerkowca, pistacje, orzechy włoskie, orzechy pekan, brazylijskie i makadamia),
mleko,
jaja,
soja,
pszenica,
ryby,
skorupiaki,
nasiona.
Alternatywa dla diet eliminacyjnych, leków, wyrzeczeń i strachu przed alergenami
Marzysz o tym, by latem móc cieszyć się smakiem i aromatem truskawek? Masz dość swędzących wysypek po zjedzeniu kilku orzeszków? Okazjonalne wypicie kawy z mlekiem powoduje męczącą biegunkę? Jeśli Ty również cierpisz z powodu alergii pokarmowej, ta książka jest dla Ciebie! Dzięki wieloletniemu doświadczeniu i wiedzy, którą dzieli się z Tobą Autorka, będziesz mógł przezwyciężyć alergie pokarmowe. Bez diety eliminacyjnej, leków, wyrzeczeń i strachu przed alergenami! Ponieważ doktor Sakina Shikari Bajowala ma dla Ciebie alternatywę. W książce prezentuje bezpieczny i skuteczny, potwierdzony naukowymi badaniami, sposób na pozbycie się alergii i nietolerancji pokarmowych na różne pokarmy i produkty spożywcze. To zyskująca popularność immunoterapia podjęzykowa (SLIT) i doustna (OIT). Metoda polega na zjadaniu lub podawaniu pacjentowi podjęzykowo stopniowo zwiększanej ilości alergenu pokarmowego lub jego ekstraktu w postaci kropelek, aż pacjent będzie w stanie spożyć pełną dawkę bez reakcji alergicznej. A co za tym idzie pozbyć się stanu zapalnego i wrócić do zdrowia!
Kompendium wiedzy o odczulaniu doustnym i podjęzykowym
Autorka poprowadzi Cię krok po kroku przez każdy etap immunoterapii doustnej i podjęzykowej. Wyjaśni, na czym polega ten proces i kto może skorzystać z tej metody. Ważnym aspektem jest też to, że w książce opisuje również, jak wygląda pierwsza wizyta w gabinecie lekarskim jeszcze przed rozpoczęciem odczulania, czego możesz na niej oczekiwać i jakie badania wykonać. Lekarka podkreśla, jak ważne jest opracowanie indywidualnego planu leczenia. Dzięki jej wskazówkom, będziesz wiedział, jak bezpiecznie stosować nowatorskie odczulanie w przypadku alergii pokarmowych. Autorka podpowie Ci także, jak zadbać o swój mikrobiom w jelitach, który z pewnością jest bardzo ważny w procesie pozbywania się stanu zapalnego. Dr Sakina Shikari Bajowala oddaje w Twoje ręce kompendium wiedzy o odczulaniu doustnym i podjęzykowym.
Pożegnaj alergie pokarmowe na zawsze!
Wydawnictwo: Vital
Strony: 176 Rok wydania: 2020, oprawa: broszurowa
39.90
Zamów przez telefon
32 422 26 04
do góry